1-2 października 2016
Wysowa-Zdrój (Beskid Niski)

aleja beskidzkich smaków

FUTRAK

 

Stowarzyszenie "Towarzystwo z Beskidu Niskiego", zaserwuje specjały Dziewięciu Dzikich Kucharzy,

z unikatowego prototypu pojazdu typu "food truck", noszącego uswojoną nazwę marki - FUTRAK.

 

Z tego jedynego egzemplarza, powstałego gdzieś

w beskidzkich ostępach, wydawane będą smaczności upichcone wg starych i całkiem nowych receptur skrzętnie przechowywanych i stosowanych

w Domach Towarzystwa.

 

 

STARY DOM ZDROJOWY

 

Restauracja słynąca z dobrej kuchni, wyśmienitych ciast i deserów oraz aromatycznej kawy.

Podczas Święta Rydza zaprasza na dania jesienne, jednak nie tylko grzybowe.

 

WYSZYNK

 

Czyli "piwna" filia Starego Domu Zdrojowego, w której będzie można posmakować tradycyjnego, grybowskiego piwa, a także rozgrzać się gorącym, słodkim winem z korzeniami.

 

ZDROJOWA SPIŻARNIA

 

To marka Starego Domu Zdrojowego. W Spiżarni można znaleźć domowy chleb na zakwasie, pierniki na prawdziwym miodzie z beskidzkiej pasieki, razowe krakersy czy cynamonowe ciasteczka.

Są i marynowane rydze, pasztety, głowizna, kiełbasianka, ale też konfitury i soki.

 

U BRACI

 

To dwudniowa, prawdziwie rydzowa gospoda dwóch braci: Andrzeja i Eugeniusza.

Panowie smażą rydze z cebulą i czosnkiem, warzą żur na kiszonych rydzach, podają pierogi z rydzami i kurkami.

 

ŁUCIO&MACIO GRILL

 

Duet słynący z wyśmienicie przyrządzonej karkówki i rozpływających się w ustach pieczonych ziemniaków. Do popicia mięsnych kąsków panowie serwują zimne, grybowskie piwo z beczki.

 

 

 

 

 

 

Copyright Święto Rydza 2016 by Stary Dom Zdrojowy // Katarzyna Miernik-Pietruszewska